Co je to TDS a optimální hodnoty TDS pro různé druhy krevetek

Co je TDS?

TDS je celkové množství rozpuštěných tuhých látek ve vodě. Tyto pevné látky mohou být ve formě vápníku, solí a jiných minerálů, kovů, kontaminantů, chemikálií a skoro všeho, co se může ve vodě rozpustit.

Tyto pevné látky se mohou ve vodě přirozeně vyskytovat, mohou být do vody přidávány vodárenskými společnostmi. Tyto látky rovněž můžeme do vody přidávat my, například ve formě hnojiv, huminových látek nebo jiných přípravků určených pro akvárium.

Jak měřit TDS?

TDS lze měřit použitím jednoduchých přístrojů. Například tohoto.

Proč je důležité měřit TDS v krevetkáriu?

Jedním z důležitých parametrů pro úspěšný chov sladkovodních krevetek je stabilita prostředí v akváriu. To znamená, že parametry a kvalita vody by se neměly prudce měnit. I díky TDS, v případě jeho prudkého zvýšení můžeme předpokládat, že se s vodou něco děje.

Na straně druhé je měření TDS vynikající a velmi důležité v případě pokud si vyrábíme vodu z reverzní osmózy, případně pokud používáme destilovanou vodu za použití remineralizačním solí, kdy vodu připravujeme podle hodnoty TDS. To znamená, že vezmeme vodu z reverzní osmózy s TDS 7 a ji díky remineralizačním přípravkům navýšíme například na 170. Takto upravená voda bude mít stejné parametry iv případě Ph, Gh a Kh.

Ideální hodnoty TDS pro jednotlivé druhy krevetek

8E0F7A83-6A65-464B-9E06-D86E7CFC39BC (1)