Caridina Crystal Red - Detailní návod: chov, krmení, rozmnožování

Dnes budeme psát o jedné z nejznámějších, nejkrásnějších a nejoblíbenějších krevetek, a to o krevetce Caridina Crystal Red, která je známá také jako Caridina cf. cantonensis. Tyto naprosto nádherné krevety jistě upoutají pozornost v každém akváriu.

Crystal Red krevetkyCrystal Black krevetky, jsou obvykle druhým typem krevetek, které si chovatelé koupí poté co se naučí chovat méně náročné krevetky rodu Neocaridina.

Na úvod bychom chtěli napsat, že vše co platí pro Crystal Red krevetky platí i pro Crystal Black krevetky. Tyto dva druhy krevet se liší pouze zbarvením.

Crystal-Red-Shrimp

Historie krevetek Crystal Red

Krevetky Crystal Red byly vyšlechtěny v Japonsku z krevetek Crystal Black jejich selektivním křížením a selektováním. Postupně se chovatelé snažili aby Crystal Red krevetky měly na těle co nejvíce bílé barvy. Zároveň byla snaha o zintenzivnění této červené barvy. Z toho vyplývá, že momentálně nejkvalitnější Crystal Red krevetky jsou ty, které mají na těle co nejvíce bílé barvy s co nejintenzivnějšími červenými pruhy.

Rychlé poznámky o Crystal Red krevetách

Název: Crystal Red

Vědecký název: Caridina cf. cantonensis

Velikost nádrže:  optimální40 litrů

Velikost: 2,5 – 3 cm 

Optimální teplota: 21 – 23 °C

Optimální PH: 6,6 – 6,9 (6,2 – 7,2)

Optimální GH: 4 – 6 (3 – 7)

Optimální KH: 0 – 1 (0 – 4)

Optimální TDS: 140-160 (100-250)

Dusičnany: Méně než 20 ppm

Krmení: Požírač řas/všežravec

Temperament: Klidný

Životnost 1-2 roky

Barva: bílá, červená

Je znám fakt, že Caridina cf. cantonensis je druh poměrně náročný na parametry vody, na rozdíl od svých příbuzných rodu Neocaridina.

Popis a vzhled Crystal Red Krevet

Krevety Crystal Red jsou poměrně malé krevety, dorůstají do maximální velikosti asi dva a půl až tři centimetry.

Je zřejmé, že se ve volné přírodě nevyskytují. Je to vyšlechtěný druh z tzv. Bee (včelích krevet)

Zatímco normální včelí krevety mají na částech těla oranžové, bílé a černé pruhy, křišťálově červené krevety mají mutacemi dosaženou červenou barvu. Červená barva spolu s bílými pruhy vytváří jejich jedinečný vzhled.

Druh je velmi mírumilovný, ostatní obyvatelé akvária se ho nemají čeho bát. Klidně je můžete mít spolu já s rybami, zejména s menšími druhy jako jsou například Razborky.

Krmení Crystal Red a Crystal Black krevet

Křišťálově červené krevety, jako většina sladkovodních krevet, jsou všežravci a snědí téměř jakékoli krmivo, které se nachází v akváriu. Ve volné přírodě také snědí téměř cokoli, přičemž jejich zdroj potravy není stálý a potravu musí hledat. Z toho vyplývá, že je občas dobré nechat i krevetám v akváriu jednou za čas hladovku, posílí to jejich imunitní systém, zlepší apetit a dáte šanci vodě se trošku vyčistit.

Nejdůležitější je právě nepřekrmovat a krmit množstvím, které krevety dokáží sníst, aniž by je přestalo zajímat. I proto je důležité krevety při krmení pozorovat. Hned po přidání krmiva by měl mezi krevetami nastat mírný rozruch, a ty by ho měly začít v akváriu hledat. 

Příklady některých oblíbených krmiv:

Krmiv je na trhu mnoho, nejlepší je vyzkoušet ty, které vám nejvíce vyhovují. Přičemž není třeba zapomínat, že naprosto nejdůležitější je rozmanitost.

Abyste předešli případnému nepořádku v akváriu, můžete použít i misky na krmení. Výrazně sníží množství zbytků krmiva v nádrži. Občas je však dobré hodit peletu i mimo misku, aby se ke krmivu dostali i mladí jedinci.

Pár námi doporučených krmiv:

Bacter AE

Toto je momentálně nejlepší práškové krmivo na trhu. Používá ho mnoho chovatelů krevet. Je skvělé i jako krmivo pro mladé krevety. Je to v podstatě biofilm rozemletý na jemný bílý prášek.

Různé druhy listů, jako mandlovník, listy guavy, dubové listy atd.

Toto je další skvělý přírodní zdroj potravy, který chovatelé krevet obvykle dávají. Listy kolonizované mikroorganismy poskytnou vašim krevetám biofilm.

Minerální krmiva, která jsou důležitým zdrojem vápníku a ostatních minerálů pro krevety.

Komplexní krmiva, která zajišťují krevetám všechny potřebné živiny.

Akvárium pro Crystal Red krevetky

Křišťálové krevety není třeba chovat ve velkých nádržích. Je však velmi důležité chovat křišťálové krevety ve specifických podmínkách. Mějte na paměti, že tento druh je dost citlivý a nereaguje dobře na špatné parametry vody. Znamená to, že 40 litrové akvárium je optimální volbou.

Parametry vody musíte udržovat na určitých hodnotách a důrazně se doporučuje použití aktivního substrátu.

Osobně můžeme doporučit tyto substráty:

Shirakura

Ebi Gold

GlasGarten

Rychlé vysvětlení toho, co je aktivní substrát:

Aktivní substrát funguje na principu přijímání a vylučování iontů, čímž snižuje a stabilizuje hodnotu PH a GH vody. 

Parametry vody pro Crystal Red krevety

Jako každá kreveta, i CRS mají rádi konzistenci v parametrech vody, ne změny.

Upřednostňují PH od 6.6 do 6,9.

Pokud jde o TDS, 140 – 160 je dost dobré.

Na remineralizaci vody existuje množství produktů. Nejznámější jsou produkty od výrobců SaltyShrimp, Prism, GlasGarte, SL-Aqua, Qualdrop a mnoho dalších.

Poznámka: některým chovatelům krevet se daří mít zdravou kolonii prosperující v nižších nebo při vyšších parametrech. Přesto trvá nějakou dobu, než se krevety aklimatizují na tyto parametry.

Korelace mezi aktivním substrátem a KH

Vysoké kH znamená vysoké množství bikarbonátu/uhličitanu ve vodě. To samo o sobě je vyrovnávacím systémem. Půda má kyselou vlastnost, která sníží pH a udrží jej kolem 6,7 pH. Výsledkem je, že když půda vyluhuje svou kyselost, vyrovnávací kapacita vody (měřená v kH) zneutralizuje všechny vodíkové ionty. A v určitém okamžiku, kdy půda spotřebuje celý svůj zdroj iontů vodíku, už nebude snižovat pH z uvedeného.

Řekněme například, že pokud máme akvárii 0 KH, substrát by pravděpodobně vydržel dva roky. Pokud máme 4 KH, substrát může vydržet jen rok nebo rok a půl (čísla jsou náhodná, jen abyste si ukázali princip).

Parametry remineralizované vody z reverzní osmózy

Je velmi dobré pokud máme změřenou hodnotu remineralizované vody, kterou přidáváme do akvária. To, že používáme vodu z reverzní osmózy, neznamená, že tato voda má automaticky PH 7. Pro měření hodnoty PH doporučujeme testery PH značky ADWA.

Teplota v akváriu s Crystal Red krevetami

Ve skutečnosti to zcela závisí na teplotě v místnosti kde se nachází akvárium. Ideální teplota pro křišťálové krevety je 21 – 23 . Ve většině případů se jedná o konstantní pokojovou teplotu, proto není potřebný ohřívač.

V té teplotě se jim daří, takže nádrž určitě nemusíte ohřívat. Můžete je nechat klesnout na 19 stupňů a budou také v naprostém pořádku.

Pokud však nemůžete udržet tuto teplotu nebo máte výrazné výkyvy, ohřívač s termostatem může zabránit jakýmkoli náhlým výkyvům teploty a pomoci udržet věci co nejstabilněji. Po zkušenostech určitě doporučujeme ohřívat značky Aquael s elektronickým nastavením teploty.

PH, teplota a nitrifikační bakterie

Můžete se divit, proč na tomto místě uvádíme vztah mezi PH, teplotou a nitrifikačními bakteriemi.

Jak už víme, křišťálové krevety preferují relativně nízké PH a teplotu. Tady právě přichází ta zajímavá část této problematiky.

PH má přímý vliv na nitrifikační bakterie. Například, abyste dosáhli 100% účinnosti, musíte mít pH 8,3. Máte-li PH 7,0, účinnost bakterií je jen 50% au 6,5 PH je účinnost bakterií pouze 30% a u PH 6,0 pouze 10%. Pod 6,0 se bakterie dostanou do stavu klidu a přestanou fungovat.

Naštěstí v kyselé vodě (pH pod 7,0) se amoniak automaticky ionizuje na amonium, které je v podstatě neškodné. A protože dusitany nebudou produkovány, když jsou nitrifikační bakterie oxidující amoniak v „hibernaci“, tento pokles jejich účinnosti nepředstavuje žádné bezprostřední nebezpečí pro krevety a jiné formy života.

Teplota také ovlivňuje rychlost růstu nitrifikačních bakterií. Optimální bude při teplotě mezi 25 a 30C/.

Jak vidíme, ekosystém v nádržích na krevety Crystal je velmi křehký kvůli nízké aktivitě prospěšných bakterií. To nám dává další důvod velmi pečlivě sledovat parametry vody. Co se týče přidávání nitrifikačních bakterií, doporučujeme dávat udržovací dávku po každé výměně vody. Na trhu je rovněž velké množství výrobců těchto bakterií, přičemž osobně doporučujeme bakterie od Brightwell, Seachem nebo SL-AQUA.

Filtrace v akváriu pro Crystal Red krevetky

Crystal Red Shrimp a Crystal Black Shrimp preferují měkkou a kyselou vodu. Čistá voda je také nezbytností jako u všech ostatních krevet.

Osobně doporučujeme 3 varianty filtrů.

  1. Biomolitanové filtry s nádobou na filtrační materiály Qanvee
  2. Aquael Pat Mini + násadka na filtr Qanvee + filtr Qanvee
  3. Vynikající jsou také UFG boxy, které používají chovatelé v Asii a jsou čím více oblíbenější i v Evropě

Rostliny v akváriu s krevetami Crystal Red

Nejsou povinné, ale velmi vítané. Doporučujeme rostliny nenáročné na pěstování.

Mechy se považují za rostliny krevetek.

Určitě doporučujeme plovoucí rostliny, které krásně stahují dusičnany z vody.

 

Rozmnožování Crystal Red a Crystal Black krevet

Stejně jako u všech krevet může být velmi obtížné rozeznat rozdíl mezi samci a samicemi ve stádiu mláďat. Sedlo samice krevet může být prakticky nemožné vidět kvůli zbarvení. Sedlo samice krevet může být prakticky nemožné vidět kvůli zbarvení.

Dosažení pohlavní dospělosti křišťálovým krevetám trvá o něco déle, obecně asi 4 – 4,5 měsíce. Pravděpodobně proto, že preferují mírně nižší teploty. Při velikosti něco přes dva centimetry jsou krevety připraveny k rozmnožování ve vaší nádrži.

Samice nesou vajíčka, ze kterých se vylíhnou miniaturní verze dospělých jedinců. Teoreticky při vyšší teplotě mohou samice vypustit až 30 plně vyvinutých krevet každých 5 až 6 týdnů. Bohužel vyšší teplota zvýší jejich metabolismus a zkrátí jejich životnost.

Už od prvních dní mají červeno/černobílý vzor. Klasifikace potomstva však nelze provést, dokud o něco více nevyrostou. U potomků krevet uvidíte zbarvení, ale ne podrobné znaky a vzory, které je rozlišují podle stupňů kvality.

Stupně kvality:

CRS GRADING

Křížení krevet

Krystalové červené a černé krevety lze chovat s krevetami Neocaridina bez rizika křížení.

Křišťálové krevety se mohou křížit s jinými krevetami Caridina, proto se důrazně doporučuje, abyste je nechovali s většinou druhů Caridina ve stejné nádrži. Jsou kompatibilní s Amano krevetami nebo bambusovými krevetami.

Naneštěstí existuje populární praxe šlechtění křišťálových krevet s White Bee krevetami aby se zvýšila celková třída krevet zavedením více bílé genetiky.

Pamatujte, že pokud zkřížíte krevety Crystal red a black, po několika generacích to povede k hnědému zbarvení, které se změní na červené nebo černé.