Caridina Japonica - Detailní návod: chov, krmení, rozmnožování

Dnes si rozebereme základní náležitosti chovu jedné z nejoblíbenějších krevet v aquascapingu – Krevetách Japonica. Poskytneme vám veškeré informace o tomto druhu včetně několika praktických tipů, jak úspěšně chovat a odchovat krevety Caridina Japonica.

Caridina Japonica je mimořádně prospěšná pro každé akvárium jednoduše proto, že je nejlepším požíračem řas. Jejich větší velikost (až 5 centimetrů) jim umožňuje jíst řasy, které většina ostatních krevet jíst nemůže. Jsou také velmi nenáročné na péči a kvalitu vodních parametrů. Avšak na druhé straně je jejich odchov velmi náročný.

 japonica-1

Stručná historie krevet Caridina Japonica /Caridina Multidentata/

Tento druh byl nalezen v Japonsku a částech Koreje a Tchaj-wanu.

Krevety Japonica zavedl do akvaristiky Takashi Amano začátkem 80. let, kdy začala vzkvétat biologická kontrola řas, a množství aquascaperů se vyjadřovalo velmi pozitivně o této krevetce jako o účinném požírači řas.

V moderní historii se krevety Caridina Japonica začaly označovat také jako Amano krevety nebo Caridina Multidentata.

Stručná fakta o krevetě Japonica

Název: Caridina Japonica, Amano krevety

Vědecký název: Caridina multidentata

Velikost akvária: 30 litrů a více

Chov: jednoduchý

Odchov: složitý

Optimální pH 7,0 – 7,4 (6,5 – 8,0)

Optimální GH 7 – 8 (5 – 15)

Optimální KH 2-4 (1-8)

Optimální teplota 18 – 28°, ideální 24°C

TDS: 150–200 ppm (100–400)

Dusičnany: méně než 20 ppm

Životnost: 2-5 let

Temperament: klidný

Krevety Amano dokáží přežít téměř při jakýchkoli parametrech vody. Obecně nejsou agresivní; pokud není čas krmení. Často kradou krmivo menším krevetám. 

Popis a vzhled

Krevety Japonica mají průsvitné tělo pokryté červenohnědými tečkami o velikosti ± 0,3 mm po stranách, které mohou vypadat jako přerušovaná čára načervenalé barvy. Jejich záda mají bílý pruh, který přechází od hlavy k ocasu a oči jsou černé.

Rozdíl mezi pohlavími

Je poměrně snadné rozlišit samice od samců: Nejjednodušší způsob, jak určit pohlaví krevety Amano, je nejnižší pruh po celé délce těla. Samice mají podél ocasu čárky, které téměř vypadají jako přerušovaná čára. Mají protáhlejší spodní řadu teček lemujících tělo. Samci krevet mají stejnou linii, ale sestávají z kruhových teček rovnoměrně rozmístěných od sebe (řádek samostatných teček).

Kromě toho jsou samice obecně mnohem větší než samci. Mohou dorůst až do 5-6 cm. Zatímco samci mají obvykle kolem 3-4 cm.

Také samice mohou mít sedlo (což jsou její embryonální vajíčka). Samice mají výrazně delší pleopódy na břiše a zaoblenější břicho. Zatímco samec krevet má ploché a úzké břicho.

Podmínky v akváriu (parametry vody)

Péče o krevety Amano je poměrně jednoduchá a nenáročná. Dokáží přijmout širokou škálu parametrů vody. Nedělá jim problém nižší teplota vody ani její vyšší tvrdost.

To znamená, že zvládnou skoro všechny hodnoty vody v akváriu, pokud pH, kH, gH a teplota nejsou příliš extrémně vysoké nebo nízké.

Jejich optimální parametry vody jsou však skoro stejné jako krevet rodu Neocaridina.

Krevety Japonica a řasy

Jsou naprosto skvělým pomocníkem v boji proti řasám. Na rozdíl od ostatních druhů krevet se krevety Japonica na řase nejen „pasou“, ale je i s velkou oblibou požírají.

Krmivo pro krevety Japonica

Krevetky Japonica nepotřebují žádné speciální krmivo. Ideálně si vystačí se zbytky potravy. Jsou bezkonkurenčními požírači zbytků a zejména řas.

Další skvělou věcí na krevetách Japonica je skutečnost, že jich nepotřebujete mnoho, abyste udrželi akvárium čisté bez zbytků potravy a řas. Obecně se nedoporučuje velmi je krmit a důvod je jednoduchý. Z dlouhodobého hlediska čím více je krmíte tím se méně budou věnovat zbytkům potravy a řasám, protože krmivo je pro ně přitažlivější.

Zajímavý fakt: v závislosti na jejich stravě, pokud krevety Japonica stále jedí pouze řasy, mohou časem změnit barvu na modrozelenou.

Jaký druh řas jedí krevety Japonica?

Jedí vlasové řasy, kartáčové řasy, většinu druhů vláknitých řas. Tyto krevety jsou jedním z mála zvířat, která mohou dokonce jíst černé řasy.

Poznámka: jediná řasa, se kterou krevety Japonica mají problém, jsou bodové řasy, které se tvoří na skle nebo na povrchu listů a dekorací.

Chování krevet Japonica

Jejich chování je neagresivní. Ale pokud je budete chovat v nádržích s jinými trpasličími krevetami, mějte na paměti, že nemají problém utéct, vzít si jídlo pro sebe, odmačkat ostatní krevety od krmiva stranou a odejít.

Ale kromě případu krmení (zejména pokud jsou hladové a mají málo řasy) jsou naprosto neagresivní. Každopádně, buďte opatrní, pokud je budete držet v malé nádrži s jinými trpasličími krevetami, mohou v potravě konkurovat ostatním trpasličím krevetám

Životnost krevet Amano

Mají také docela slušnou životnost, a to od 2 do 5 let. Někteří chovatelé krevet říkají, že mají krevety Amano starší 6 let. Krevetám Amano trvá 5 měsíců, než dosáhnou dospělosti. 

Rozmnožování krevet Japonica

Rozmnožování krevet Japonica je v zajetí velmi náročný, ale s odhodlaným přístupem a trpělivostí je to možné a obohacující.

Důvodem je, že mladé krevety (larvy) potřebují slanou vodu, aby přerostly do metamorfózy a poté se znovu stanou sladkovodními krevetami.

Ve volné přírodě žijí krevety Japonica na pobřeží, kde se jejich larvy (nebo Zoa) vypustí a vynesou do moře. V moři se živí řasami a planktonem, dokud nejsou připraveny přeměnit se na svou malou zralou formu po přibližně 40 až 50 dnech. Takže asi po 6-7 týdnech se přemění na krevety, a pak migrují zpět proti proudu do sladké vody.

Proto, chcete-li odchovat tyto krevety doma, budete muset pro ně celý tento proces uměle vytvořit.

Rozmnožování krevet Japonica v domácích podmínkách

Velký rozdíl mezi krevetami Amano a jinými trpasličími krevetami, které chováme, je jejich cyklus odchovu.

Krevety Amano, podobně jako jiné krevety, se množí ve sladké vodě, a to stejným způsobem jako jiné trpasličí krevety.

Krevety Amano mohou nést stovky až tisíce vajíček v závislosti na velikosti a věku samice. Například samice Red Cherry krevety může mít obecně 20-45 vajec. Inkubační doba vajec trvá od 4 do 5 týdnů. Potom samice uvolní vajíčka. Tady nastává druhý velký rozdíl. 

Do vylíhnutí vajíček musí samice krevet Japonica zůstat ve sladké vodě. Po vylíhnutí, larvy je třeba přesunout do brakické vody.

Příprava chovné nádrže pro larvy Amano

První věcí je příprava chovné nádrže pro larvy. Může to být malé 10 litrové akvárium, do kterého je třeba přidat soli, které se přidávají do mořského akvária,

Bohužel neexistuje jednotný názor na správnou hladinu soli přidávané do chovného akvária. Ve většině případů, podle zkušených chovatelů krevet, potřebujete 32-35 PPT pro larvy Amano. Vyšší (více než 40) nebo nižší (méně než 25) hladiny soli je zabijí.

Je vhodné přidat speciální krmivo pro larvy krevet Japonica například Genchem Polytase

Den vylíhnutí

Když přes skořápku vajec vidíte oči vyvíjejících se embryí, vajíčka se vylíhnou během několika dní.

Následují 2 možnosti:

Pro nosící samici připravíte miniaturní nádrž kolo 5 litrů. Přičemž použijete vodu z akvária ve kterém se nosící samice momentálně nachází.

Těsně před vylíhnutím přenesete samici z hlavního akvária do miniaturní nádrže, ve které se vylíhnou vajíčka. Po vylíhnutí vraťte samici do hlavní nádrže, aby nesnědla vlastní mláďata.

Ve druhém případě ponecháte samici v hlavním akváriu, a po vylíhnutí budete muset přemístit larvy. Myslíme si, že druhá možnost je složitější.

Důležitá poznámka: V obou případech je třeba dostat larvy do brakické vody o nejrychleji. Nejpozději do 48 hodin. Larvy jsou maličké, nejlépe je chytíte do zcela jemně síťky, případně je lze „vcucnout“ do stříkačky.

Chov larev krevet Japonica v brakické vodě

Menší larvy se mohou množit a růst pouze v brakické vodě. Poskytněte jim remineralizovanou vodu jak jsme psali výše a vhodné krmivo.

Dny 1-20

Když se vylíhnou malá vajíčka, prvním stádiem nejsou malé krevetky, ale místo nich pelagické larvy. A tyto larvy potřebují období ve slané vodě, aby dokončily ontogenezi předtím, než se stanou skutečnými mláďaty krevet Japonica.

Krmení: Ideální je krmit je každých 5 hodin v pravidelných intervalech. Pozor, nepřekrmujte je! Larvy nepotřebují přemnožení planktonu ani mít vodu zelenou od řas a fytoplanktonu. Voda se mění každé 2-3 dny (10-20%), přičemž nezapomeňte kontrolovat TDS vody. Udržujte ji na optimálních 32-35 PPT.

Zajímavý fakt: Prvních pár týdnů larvy plavou v poloze hlavou dolů. Jsou téměř průhledné a sotva viditelné. 

Dny 21-30

Můžete si všimnout mírné transformace. Znamená to, že od 25. do 30. dne můžete začít snižovat slanost vody na 15-25 PPT. Stačí vyměnit vodu a přidat trochu sladké vody.

Krmení: stejné

Dny 40-45

Věnujte pozornost larvám. V tomto stadiu mohou larvy Caridina Japonici dokončit transformaci (metamorfózu) na krevety. Od této chvíle jsou to malé kopie dospělých krevet. Znamená to, že již nemohou tolerovat zvýšenou úroveň slanosti.

Dalším znakem je nepřetržité plavání pouze dopředu (larvy mohou plavat všemi směry). V přírodě toto chování říká, že se snaží vyplout ze slané vody proti proudu do sladké vody.

Tip: neprovádějte žádné náhlé přechody z brakické vody do sladké. Vyměňte polovinu brakické vody za vodu z akvária na 1 den. Nechte je trochu si zvyknout na nové vodní podmínky.