Neocaridina Red Cherry - Detailní návod: chov, krmení, rozmnožování

V dnešním článku si rozebereme chov a základní pohledy na šlechtění jedněch z nejoblíbenějších a nejvíce chovaných krevet, a to druhu Neocaridina Red Cherry.

Povíme vám prakticky vše, co potřebujete vědět o tom, jak se můžete úspěšně starat o tento oblíbený druh krevet.

Red Cherry krevety nebo Red Cherry Shrimps (RCS) jsou vynikající volbou pro chovatele, kteří nikdy předtím krevety nechovali. Přijímají různé druhy potravy, jsou velmi odolné a snášejí vysoký rozsah různých parametrů vody, snadno se rozmnožují a jsou velmi společenské.

Red Cherry (4)

Základní informace o krevetách Red Cherry

Název:  Red Cherry krevety

Vědecký název: Neocaridina davidi

Velikost nádrže: kolem 40 litrů

Chov: velmi jednoduchý

Velikost: 2,5 – 3 cm

Optimální teplota: 22 – 28 °C

Optimální PH: 7,0 – 7,5 (6,0 – 8,0)

Optimální GH: 6 – 8 (4 – 14)

Optimální KH: 2 – 4 (1 – 8)

Optimální TDS: 150 – 200 (80 – 400)

Dusičnany: Méně než 20 ppm

Temperament: Klidný

Životnost : 1-2 roky

Parametry vody v akváriu s krevetami Red Cherry

Krevety Neocaridina Red Cherry, snášejí velmi širokou škálu parametrů vody. Můžeme je chovat na aktivním substrátu při PH 6,5 ale i při PH vyšší než 7,5. Rovněž dobře snášejí i vysoké GH a KH vody. Na základě uvedeného je zřejmé, že tyto krevetky jsou vhodné pro všechny začínající chovatele, protože většina vody z veřejných vodovodů nebo studní bude vhodná pro jejich chov. V tomto případě je třeba jen dávat pozor, aby nedocházelo k prudkým změnám těchto parametrů.

Vhodná velikost akvária pro krevety Red Cherry

V tomto případě platí zlaté pravidlo akvaristiky, čím větší objem akvária tím jednodušší péče o něj. Minimální velikost akvária pro krevety Red Cherry je 30 litrů. Co se týče počtu krevet na 1 litr je dobré začít s jednou krevetou na 1 litr akvária a následně počkat než se rozmnoží. Určitě na úvod nedoporučujeme abyste začínali s menším počtem než 10 kusů. Obecně platí zlaté pravidlo maximálně 3 krevet na 1 litr vody.

Rozmnožování Red Cherry krevet

Krevety lze považovat za sexuálně dospělé, když mají přibližně 5 měsíců. V případě nedochází-li k rozmnožování, doporučujeme zvýšit teplotu vody v akváriu alespoň na 24 stupňů (teplotu však zvyšujte pomalu a postupně) a zároveň začněte s přidáváním krmiv se zvýšenou mírou proteinů.

Když dojde ke spáření samička začne nosit přibližně 28 vajíček. Vylíhnutí pak trvá přibližně 30 dní. Následně, během několika dní, jsou samice připraveny k páření a opětovnému rozmnožování. Malé krevety jsou po narození téměř totožné s rodiči, přestože jsou mnohem menší.

Šlechtění krevet Red Cherry

Co se týče problematiky šlechtění a hodnocení kvality krevet Red Cherry existuje několik různých pohledů. Obecně se vychází ze skutečnosti, že Red Cherry kreveta je druh vyšlechtěný z přírodní formy Neocaridina krevet. Postupným šlechtěním a selektováním Red Cherry krevet docházelo ke zvyšování intenzity červené barvy čímž se dosáhlo ustálení nové variace Red Sakura.

Sakura, která je výrazněji červená než Red Cherry, se stála základem pro šlechtění dalších červených krevet jako Red Rili, Fire red, Painted Fire Red. Přičemž každá jedna z těchto variací se ještě dělí podle kvality na S,A,B,C (S je nejvyšší hodnocení).

Druhý pohled na šlechtění krevet Red Cherry je ten, že variace Sakura, Fire red, Painted Fire red nejsou samostatnými barevnými variacemi, ale pouze označením kvality Red Cherry krevet. To znamená, že jejich chovatelé označují jako Red Cherry, Sakura Red Cherry, Red Cherry Fire Red, Red Cherry Painted Fire red.

Krevetky Red Cherry jsou velmi dobré i pro chovatele, kteří se chtějí naučit třídit a selektovat krevetky. Jelikož jejich chov je jednoduchý můžeme předpokládat, že se budou rychle množit, přičemž potomstvo bude třeba selektovat. Některé krevety se vrátí ke své přírodní formě a naopak některé potomstvo bude dosahovat krásnějšího Sakura zbarvení. Na tomto příkladu se každý chovatel naučí pozorovat a třídit zbarvení.

tabulka red cherry

Krmení Red Cherry krevet

Stejně jako všechny ostatní druhy krevet. Také Red Cherry krevety jsou všežravci. Na trhu existují stovky druhů různých krmiv. Obecně jsou nejdůležitější dvě pravidla. Nikdy nepřekrmujte. Raději krevetám dávejte méně krmiva, než by měly nesnědené zbytky krmiva zůstávat v akváriu. Druhým důležitým pravidlem ohledně krmení je rozmanitost. Nepoužívejte pouze jeden druh krmiva. Krmiva se snažte pravidelně obměňovat. Proto neváhejte a vyzkoušejte vzorky krmiv v našem eshopu.

Voda v akváriu a výměna vody

Díky tomu, že krevetky Neocaridina Red Cherry zvládnou velký rozsah parametrů vody. Není nutné používat reverzní osmózu. Samozřejmě využití reverzní osmózy není nikdy na škodu. K remineralizaci vody z reverzní osmózy je vhodné využít remineralizační soli určené speciálně pro krevetky Neocaridina, tyto soli zvyšují nejen celkovou tvrdost vody GH, ale zvyšují i uhličitanovou tvrdost KH a PH vody.

Co se týče výměny vody. Neexistuje jednotný návod jak často a jak mnoho vody měnit. Někdo využívá rutinu a mění určité procentuální množství vody týdně. Někteří chovatelé mění vodu pouze jednou za dva týdny nebo za měsíc. Je možný i přístup výměny vody při zvýšení TDS nad určitou hranici. Nám nejvíce fungují pravidelné výměny vody o objemu 20% jednou týdně ve spojení s extra výměnou v případě, že TDS vody je vyšší o 25% od ideální výšky.

Vybavení akvária pro Red Cherry krevetky

Co se týče vybavení akvária. To nevyžaduje žádné zvláštní nároky. Úplně si vystačíme s pasivním substrátem. Důležitá je vhodná filtrace akvária, přičemž doporučujeme využití levných a dostupných biomolitanových filtrů, které jsou poháněny vzduchovacími motorky. Z našich zkušeností můžeme s určitostí říci, že tyto filtry jsou nejvhodnější pro chov sladkovodních krevetek.

Co se týká vhodných rostlin. Ke krevetkám určitě patří různé druhy mechů a plovoucích rostlin.