Neocaridina Blue Dream - Detailní návod: chov, krmení, rozmnožování

Blue Dream krevetky si díky své úžasné barvě získávají mezi chovateli krevet stále větší oblibu. Tento podrobný průvodce vám řekne vše, co potřebujete vědět o chovu Blue Dream krevetek.

Blue Dream krevety vyžadují malou péči, rychle se rozmnožují a je velmi zajímavé sledovat jejich chování. Mohou pohodlně žít ve sladkovodním akváriu díky své schopnosti přizpůsobit se novému prostředí. V podstatě se chovají stejně jako všechny krevety rodu Neocaridina.

Jsou to neuvěřitelně aktivní, plodné a docela odolné krevety. Všechny tyto vlastnosti z nich dělají perfektní volbu pro začátečníky ale i zkušenější chovatele krevet.

Blue dream 4

Základní informace o krevetách Blue Dream

Název: Blue Dream

Vědecký název: Neocaridina davidi

Velikost akvária: optimálně 40 litrů

Náročnost chovu: velmi jednoduchý

Velikost: 2,5 – 3cm

Optimální teplota: 22 – 26 °C

Optimální PH: 7,0 – 7,5 (6,0 – 8,0)

Optimální GH: 6 – 8 (4 – 14)

Optimální KH: 2 – 4 (1 – 8)

Optimální TDS: 150 – 200 (80 – 400)

Dusičnany: Méně než 20 ppm

Krmení: Požírač řas/všežravec

Temperament: Klidný

Životnost: 1-2 roky

Barva: Modrá

Šlechtění a hodnocení kvality krevet Blue Dream

Před několika lety se objevily pokusy implementovat hodnocení modré barvy „S“„A“, „B“ a „C“ (pomocí hodnocení Red Cherry krevet nebo CRS krevet).  

„S“ nejvyšší kvalita„(sytě modrá barva) měla být nejvyšší a „C“ nejnižší kvalita barvy.

Abychom to zjednodušili. Bohužel všechny tyto pokusy selhaly. Mít jednotný systém hodnocení nových barevných variací Neokaridin je v dnešní době téměř nemožné. Ptáte se proč?

Protože hobby chovu krevet roste tak rychle, že mnoho lidí vytváří své vlastní barevné a vzorové variace. Výsledkem je, že volají krevety, jak chtějí, aby jim dali nějaké jméno. Například dnes na trhu naleznete - Blue velvet shrimp, Dream Blue velvet shrimp, Sky Blue, Blue topaz, Blue diamond, Blue Fairy Shrimp a některé další variace.

V dnešní době se uplatňuje hodnocení Blue Dream krevet, pouze v případě, že krevety nejsou zcela vybarveny - tehdy se ke krevetám uvede nižší stupeň vybarvení. Low grade nebo grade A případně grade B, přičemž plně vybarvené krevety se označují jako grade S, high grade nebo zůstávají bez dodatečného označení kvality.

Obecně se vše stalo velmi matoucí a velmi málo se ví o tom, jak se jedna nebo druhá varianta vyšlechtila. Také, v závislosti na prodejci, může být stejná barva zvaná Velvet nebo Dream.

Aby to vše bylo ještě složitější, v roce 2020 se krevety Blue Dream považovaly za krevety vyšlechtěné z krevet Chocolate, od roku 2020 ve snaze sjednotit jednotlivé barevné variace Neokaridin krevet se Blue Dream krevety vyšlechtěné ze Chocolate krevet začaly označovat jako Blue Topaz a Blue Dream krevety se začaly označovat jako krevety vyšlechtěné z druhu Blue Carbon Rili.

Podle našeho názoru je v dnešní době mnohem více třeba si všímat zbarvení potomstva a zejména kusů určených k selekci. Díky tomu lze zjistit z jakého druhu jsou krevetky vyšlechtěny.

Pro znázornění přikládáme tabulku variant do roku 2020 a od roku 2020 kde naleznete i způsob šlechtění Blue Dream krevet.

Do roku 2020:

800px-Neocaridina_family_tree

 

Od roku 2020

strom neocaridina

Krmení krevetek Blue Dream

Mějte na paměti, že krevety jsou mrchožrouti. Proto je můžete krmit téměř čímkoli. Momentálně jsou na trhu stovky produktů, které lze použít jako krmivo, přičemž jednotlivá krmiva se specializují na určitý aspekt chovu krevet. Například růst, zbarvení, rozmnožování, výměna krunýře a podobně.

Například důrazně doporučujeme krmivo Bacter AE. Bacter A, které podporuje růst biofilmu a pokrývá celé akvárium, což z něj činí vynikající krmivo nejen pro dospělé krevety, ale i pro mláďata.

V zásadě platí, že čím pestřejší je strava krevet, tím více potřebných živin a mikroelementů získají pro zdravý růst. Vyhněte se dlouhodobému krmení stejným druhem potravy.

Akvárium pro krevetky Blue Dream

Nepotřebují velké akvárium. V ideálním případě jim bude dokonale vyhovovat 40 litrové akvárium. Předtím, než do akvária vložíte krevety, měli byste jej zcela zacyklit. Trpasličí krevety netolerují amoniak a dusitany. Kromě toho si dávejte velký pozor na dusičnany. Kromě toho tento druh není vůbec náročný. Blue Dream krevety jsou mimořádně přizpůsobivé.

Ohledně filtrace doporučujeme použít molitanové filtry. Jsou dost levné a mimořádně prospěšné pro krevety. Navíc jsou naprosto bezpečné i pro mláďata krevet.

Nemusíte mít ohřívač, pokud teplota v místnosti příliš nekolísá.

Rostliny budou poskytovat úkryty, dodatečnou plochu pro potravu a budou hrát důležitou roli v cyklu dusíku.

Základní vybavení nádrže

Filtr: Qanvee

Vzduchovací motorek: Eheim air pump

Inertní substrát: Dennerle Crystal Kies

Chov krevet Blue Dream

Krevety Blue Dream se množí velmi rychle. Aby se tak stalo stačí nastavit správné podmínky a parametry vody v akváriu.

Pro chov Blue Dream krevetek ve většině případů není nutná voda z reverzní osmózy, avšak pokud chcete dosáhnout lepších výsledků chovu můžete ji požít a remineralizovat za pomoci různých remineralizačních solí určených pro krevety rodu Neocaridina.

Samice obvykle nosí pod ocasem 20 až 40 vajec. Novorozené krevety vypadají jako malá kopie dospělých.

Vývin do dospělosti jim trvá přibližně 75 dní. Potom jsou připraveny k rozmnožování.

Pokud nechcete ztratit barvu svých krevet, neměli byste je držet s jinými druhy Neocaridina kvůli riziku hybridizace. Můžete si je však ponechat s krevetami  Japonica nebo Caridina Mariae, tyto dva druhy krevet mají podobné nároky na parametry vody a zároveň jsou rodu Caridina, což znamená, že se nemnoží s krevetami rodu Neocaridina.