Chov sladkovodních krevetek

Rozhodli jste se vyzkoušet chov sladkovodních krevetek, ale nevíte, jak začít? V tom případě je tento článek určen právě Vám. Ukážeme Vám, na co nezapomenout před nákupem krevetek a jak o ně pečovat. Tyto cenné rady vám jistě pomohou při chovu sladkovodních krevetek!caridina-blue-bolt-3

Jak si vybrat?

Je důležité vybírat krevetky od ověřeného chovatele, popřípadě dodavatele. Mnoho obchodů nabízí pod stejným názvem různé krevetky, což může vést k nebezpečné záměně. Před nákupem se tedy ujistěte, že víte, jaký druh chcete, a ověřte si v obchodě, že se skutečně jedná o požadovaný druh. Některé krevetky jsou všežravé nebo dokonce dravé a mohly by poškodit menší ryby. Pokud chcete krevetky, které se živí řasami, zvolte druhy Caridina nebo Neocaridina.

Akvarijní voda

Krevetky potřebují čistou vodu s nízkým obsahem dusičnanů, ale dostatečný množstvím kyslíku. Pozor je třeba dávat také na nesprávnou filtraci, která by mohla krevety nasát a zabít. Důležitý je také dostatek vápníku, který krevetky potřebují k vytvoření tvrdého krunýře. Nesmíme zapomenout ani na teplotu vody, která by se měla optimálně pohybovat mezi 22 a 24 °C.

Ostatní zvířata

Musíme zajistit, aby se v jednom akváriu nesetkaly druhy, které by se mohly navzájem ohrozit nebo dokonce zkonzumovat navzájem! Malé krevetky živící se řasami se nesmí míchat s dravými rybami, které by je mohly sežrat. Stejně tak si musíme dávat pozor na malé ryby a dravé krevetky, které by si je naopak mohly dát k snídani.

Malé krevetky živící se řasami jsou velmi společenské a je dobré jich mít několik pohromadě – i několik desítek. Dravé krevetky jsou naopak bojovné, takže je lepší, když je jich méně – zkuste třeba stejně velké krevetky ve velkém akváriu. 

Krmení

Pokud jste si pořídili krevetky na čištění akvária od řas, pak jste si odpověděli na otázku, čím se tyto krevetky živí. Nezapomeňte, že všechny krevetky (zejména Caridina Japonica) milují také rybí potravu, takže pokud je jí v akváriu příliš mnoho, krevetky nebudou pojídat řasy a akvárium nebude čisté! Všežravé krevetky krmte běžným rybím krmivem, dravé masitým.