Krevetky Neocaridina Davidi – Vše, co potřebujete vědět

Trpasličí krevetky, oficiálně nazývané krevetky druhu Neocaridina, jsou dnes na vrcholu své popularity. Jejich chov je poměrně snadný a zaručeně dodají Vašemu akváriu spoustu barev. Můžete se s nimi setkat v různých variantách – od těch nejznámějších až po sběratelské kousky. Pro většinu akvaristů je to známá chovatelská položka. Přesto je užitečné znát základní a důležité informace o tomto zajímavém a oblíbeném druhu krevetek.

Odkud pocházejí?

Krevetky rodu Neocaridina pocházejí z jihovýchodní Asie, kde žijí v klidu ve sladkovodních řekách, pramenech a jezerech obložených listím a dřevem. V zajetí však bylo vyšlechtěno a odchováno několik nových variant s více barevnými možnostmi.

blaue-tigergarnele-orange-eye-dnz_2

Jak o ně pečovat v akváriu?

Čím více rostlin, tím spokojenější krevetky budou. Krevetky rodu Neocaridina se rády ukrývají v přirozených úkrytech, které mohou běžně najít v přírodě. Proto je nejlepší přidat do akvária různé rostliny, mech, kameny a duté dřevo, kde mohou najít úkryt a bezpečí. Rostliny a další dekorace jsou také domovem pro bakterie a malé organismy, které tvoří důležitou součást potravy krevetek.

V jakém nejmenším objemu akvária mohu chovat krevetky?

Vzhledem ke své malé velikosti se krevetky spokojí s menšími prostory, je však důležité, aby měly dostatek prostoru k úkrytu. Jak již bylo zmíněno, důležité jsou akvarijní rostliny, mech, dřevo a kameny. V malém počtu je můžete chovat i v 15litrové nádrži, ale nedoporučujeme jít pod tuto hranici. Z několika krevetek se během krátké doby snadno stane celé stádo. Čím větší akvárium, tím více krevetky prosperují.

Jaké jsou optimální podmínky vody pro krevety?

Krevetky rodu Neocaridina se snadno přizpůsobují přírodním vlivům a obecně nejsou příliš náročné na chov. I nepatrné množství amoniaku a dusičnanů je však pro ně smrtelné. Krevety potřebují čisté akvárium s neustále filtrovanou vodou. Vyšší koncentrace mědi je pro krevetky samozřejmě také smrtelná – obsahuje ji však mnoho hnojiv pro akvarijní rostliny. Pro krevetky je nejvhodnější voda o pH 6,5-8, dávají přednost středně tvrdé až tvrdé vodě. Pokud má vaše akvárium měkkou vodu, budete muset přidat vápník. Udržujte teplotu mezi 18 a 28 °C. Vyšší teploty v tomto rozmezí vedou k rychlejšímu rozmnožování, ale také ke zrychlení metabolismu, což zkracuje délku života krevetek.

Které druhy ryb snesou v akváriu?

Pokud se rozhodnete přidat ke krevetkám další druhy vodních kamarádů, bylo by rozumné vybrat co nejmenší ryby. U větších ryb se totiž zvyšuje pravděpodobnost, že se krevetky stanou jejich hlavní potravou. Vybírejte také z druhů, které se živí převážně rostlinami a řasami. Mějte však na paměti, že jen málo ryb je 100 % vegetariánských. Mezi nejbezpečnější druhy ryb pro krevetky můžeme zařadit druhy Otocinclus, Corydoras a celkově druhy z čeledi Loricariidae.

Nenasaje krevetky filtr?

Pro mladé, a tedy drobné krevetky představuje vodní filtr opravdu skutečnou hrozbu. Jak zabránit tomu, aby se tedy nenechali nasát? Můžete tomu zabránit jednoduchým trikem. Na filtr připevněte houbu s dostatečně velkými póry, aby nedocházelo k filtraci, a zajistěte ji gumičkou. Totéž můžete udělat s kouskem silonek.

Jak se krevetky rozmnožují?

Tento proces není třeba nijak podporovat – krevetky se budou množit přirozeně. Stačí jim zajistit stálý přísun potravy a vhodné podmínky. Krevetky rodu Neocaridina se začínají rozmnožovat krátce po svržení starých krunýřů. Vše začíná tím, že samice vypouští feromony, které naznačují, že je připravena k páření. I když je nevidíme, můžeme poznat, že nastává období páření, a to podle barevné skvrny, která se tvoří nad ramenem samice. Páření probíhá tváří v tvář. Samice nosí vajíčka v břiše u nohou, aby mohla plavat. Tam je bude nosit tři až čtyři týdny, dokud se nevylíhnou.

Jak se starat o mladé krevetky?

Krevetky rodu Neocaridina se o své mláďata nijak nestarají. Je však třeba o ně pečovat – jelikož často nejsou větší více než milimetr. Pro mladé krevetky je úkryt mnohem důležitější než pro dospělé. Zvláště pokud je chováte společně s rybami. Mladé krevetky je třeba chovat v zavedeném akváriu – nové akvárium neobsahuje dostatek běžných mikroorganismů, kterými se živí. Časem se velikost mladých krevetek zvětší a začnou se živit i zbytky potravy určenými pro dospělé krevetky.

Který druh krevetek je nejméně náročný na chov?

Všechny druhy krevetek rodu Neocaridina se snadno chovají. Skutečně nejméně náročné krevetky jsou divoký typ krevetek Cherry Shrimp (Neocaridina Heteropoda). Vzácněji zbarvené alternativy, jako jsou krevety Snowball nebo Blueball, jsou o něco choulostivější kvůli křížení, které je nutné k zachování jejich charakteristického zbarvení.

Proč někdy krevetky bez zjevné příčiny umírají?

Vždy existuje nějaká příčina – jen o ní nevíme. Obvykle se však jedná o jednu z následujících možností:

Přirozená smrt – pokud si koupíte krevetky v již dospělém věku, mohou mít před sebou jen polovinu svého života. Jejich život je málokdy delší než rok a půl – proto se nedivte, že Vám v tomto případě budou dělat radost jen několik měsíců.

Otrava mědíSložení mnoha hnojiv obsahuje měď, která je pro krevetky smrtelná. Pokud vaše krevetky před úhynem vykazovaly známky letargie, je velmi pravděpodobné, že došlo k otravě mědí.

Další možností je, že jste při výměně vody v akváriu použili teplou nebo vlažnou vodu z kohoutku. To se také nedoporučuje. 

Špatné vysvlečení z krunýřů – častý jev, který souvisí s nedostatkem jódu a vápníku v potravě krevetek. Pokud se Vaše krevetky začaly svlékat a náhle uhynuly, můžete si být jisti, že jejich strava postrádá výše zmíněné prvky. Pořiďte jim stravu s přídavkem vápníku a jódu.

Vysoký obsah CO2 / nízký obsah kyslíku – chovaly se vaše krevetky před úhynem takto: trávily většinu času "surfováním" v proudu filtru, nebo se zdržovaly na jeho povrchu? Pokud ano, je čas zvážit zvýšení provzdušňování povrchu. Pokud používáte stlačený CO2, zkontrolujte, zda hladina v nádrži nepřekračuje optimální hodnotu.

Snížená kvalita vody – pokud jste do nádrže teprve nedávno přidali něco nového nebo čistili filtr, pokud ano, zkontrolujte hladinu dusičnanů a amoniaku v nádrži. Jsou totiž rychlým a tichým zabijákem krevetek.

Dravci – pokud chováte spolu s krevetkami i ryby, mohou se Vaši malí korýši stát jejich kořistí. Dávejte si proto pozor a chovejte spolu s krevetkami pouze mírumilovné druhy nebo ryby, které jsou dostatečně malé, aby pro krevetky nepředstavovaly riziko.

Nemoci – u takto malých zvířat je opravdu těžké odhalit jakoukoli nemoc. Obecně však platí, že pokud chováte krevetky v ideálních podmínkách, nemoci by je měly obcházet.