Kolik krevetek můžete chovat v jedné nádrži a proč?

40 litrů je takříkajíc počáteční objem akvária pro chov krevetek. Představte si, že je chováte tak úspěšně, že jejich populace nečekaně vzroste. Kolik krevet můžete chovat v takové 40litrové nádrži?

Odpověď není úplně jednoduchá. V nádrži určené výhradně pro krevetky je ideální maximální počet krevetek cca 50. Můžete si také ponechat 100, ale toto číslo je opravdu hraniční. Je rozdíl mezi maximálním počtem krevetek, které můžete do nádrže umístit, a tím, kolik se jich tam skutečně vejde. Tento počet závisí také na účelu, pro který jste akvárium zřídili.

Yellow King Kong 2 

S jakým číslem začít?

Společné akvárium: Zde ideální počet krevetek závisí na počtu ostatních krevetek. Máme na mysli ryby, plže a další vodní druhy. Pokud mluvíme o krevetkách Amano, které mohou dorůst délky až 5 cm, doporučujeme jich do nádrže umístit 5 až 10. U menších zakrslých krevetek (např. Cherry shrimp) můžete být velkorysejší a chovat je v počtu 10 až 15. Krevetky Amano jsou příliš velké na to, aby se většina běžných akvarijních rybek stala jejich kořistí, ale u zakrslých krevetek tomu tak není. Pokud však má tento menší druh krevet dostatek úkrytů, v nichž je v bezpečí před predátory, jejich počet se bude neustále zvyšovat. 

Chovná nádrž:

Pro tento účel můžete do akvária umístit pro začátek 10 až 20 jedinců. Do chovné nádrže by se mělo vejít 100 krevetek.  

Akvárium s bohatou flórou:  

Pokud plánujete chovat krevety v akváriu, kde hraje hlavní roli atmosféra vodního světa, doporučujeme začít pouze s deseti krevetkami. Dejte si pozor, aby v tomto případě populace nepřesáhla 25 jedinců.

Pokud populace krevetek v akváriu roste raketovým tempem, určitě děláte něco správně. Příliš mnoho dobrého však škodí, a pokud vaše akvárium "přetéká květy", měli byste s tím něco udělat.

Jaké jsou vaše možnosti?

Přemístěte je do větší nádrže. Nakonec můžete mít dvě nádrže, které v případě velkého počtu krevet můžete využít k chovu. V jedné nádrži budou barvy, které chcete zachovat a zjemnit, zatímco ve druhé budou méně výrazné krevety.

Můžete je prodat. Použijte klasické stránky, jako je Bazoš nebo například celosvětová eBay. Tímto způsobem můžete financovat svůj koníček.

Darujte je. Pokud máte v rodině nebo mezi přáteli někoho, kdo uvažuje o založení akvária, neváhejte. Vyřešíte svůj problém a zároveň uděláte někomu radost.

Obchodujte s nimi na akvaristických fórech. Můžete s nimi obchodovat s dalšími nadšenci a získat tak nové druhy, zlepšit genetický potenciál svého akvária a vyšlechtit nové a krásné krevety.

Prodávejte je v obchodech s domácími zvířaty – některé obchody s domácími zvířaty je od vás koupí.

 

Na co si dát pozor při "zbavování se" přebytečných krevet?

Nikdy je nevypouštějte do volné přírody. Možná si myslíte, že je to dobrý nápad, ale téměř vždy, když je cizí druh vypuštěn do prostředí, které pro něj není původní, dojde k narušení přirozené rovnováhy. Invazní nebo nové druhy mohou v prostředí přenášet nové choroby nebo se nekontrolovaně množit bez přirozeného predátora. Příkladem invazního druhu je to, co v současné době pozorujeme na našem kontinentu. Do našich sladkých vod se z východní Evropy dostal agresivní druh krevety, který kolonizuje ostatní původní druhy.