Jak odstranit Ploštěnky (Planaria) z akvária

V tomto článku se budeme zabývat nebezpečným škůdcem, který se může objevit v našich akváriích, ploštěnka zvaná také jako Planaria. Probereme si obecné informace o tomto škůdci, důvody jeho výskytu a způsoby, jak se jej zbavit.

 

Obecné informace o Planarii

Ploštěnky od ostatních neškodných červů snadno rozeznáme podle trojúhelníkové hlavy, na které jsou dvě oční skvrny. Uprostřed těla ploché hlístice je hltan, kterým se plochá hlístice přichytí ke kořisti a vysává z ní živiny. Ploštěnky jsou noční živočichové, kterým vadí světlo, takže je v akváriu uvidíte zejména při zhasnutém světle.

 Planaria-anatomy

Reprodukce

Ploštěnky jsou hermafroditi (nepohlavní). Rozmnožují se pomocí vajíček, přičemž známe 2 typy vajíček:

  1. Letní vajíčka
  2. Zimní vajíčka

Inkubační doba letních vajec (trvá několik týdnů) je kratší než u zimních vajec. V přírodě mohou zimní vajíčka přežít celou zimu. Po vylíhnutí vypadá embryo jako přesná kopie dospělé verze. Nejhorší je, že ploštěnky jsou téměř nesmrtelné. Pokud ji rozřízneme, obě části vytvoří samostatného jedince.

Druhy ploštěnek

V akváriích se nejčastěji vyskytují 2 typy ploštěnek, a to:

 - Planárie bílá (Procotyla)

- Planárie černá a hnědá (Dugesia)

White-and-brown-planaria-300x231 

Oba druhy jsou masožravé. Mohou se živit živými i mrtvými živočichy a není mezi nimi žádný podstatný rozdíl (kromě barvy).

Jak se do mého akvária dostane ploštěnka?

Ploštěnky se do akvária dostanou snadno, zejména na rostlinách nebo s novými živočichy. Proto je důležité mít karanténní nádrž, ve které bychom mohli odhalit parazity, ale i další nemoci.

 

Proč se začínají množit?

Hlavní příčinou nekontrolovatelného množení ploštěnek je (stejně jako u jiných červů) překrmování, zejména bílkovinným krmivem, a špatná údržba akvária.

 

Co může způsobit ploštěnky?

Všechny druhy ploštěnek jsou masožravé a živí se především mladými krevetkami a krevetkami, které nejsou zcela zdravé. Dospělé zdravé krevetky se obvykle snadno zbaví ploštěnek… Krevetky jsou vůči Planarii zranitelné zejména v období po vylíhnutí. Ploštěnky si na těle najdou měkké místo, na které se přichytí, a začne z něj sát živiny.

Co dělat, když mám v akváriu ploštěnky? 

Nejdůležitější je zasáhnout co nejdříve. Není důvod na nic čekat. Metody jejich odstranění lze rozdělit na 2 základní:

  1. Chemická metoda odstranění 
  1. Mechanický způsob odstranění. 

Osobně doporučuji kombinaci obou těchto metod, kdy je vhodné použít nejprve mechanickou a poté chemickou metodu.

Mechanická metoda odstraňování ploštěnek

Na trhu existuje řada pastí na ploštěnky, které najdete také v našem e-shopu na tomto místě. 

Proč doporučuji nejprve použít mechanické pasti?

Pokud máme ploštěnky v akváriu déle, je nutné se jich zbavit co nejvíce tím, že je odstraněním z akvária, protože v případě chemické metody dojde k usmrcení ploštěnek přímo v akváriu, pokud bychom je tam nechali pak měli v akváriu velké množství mrtvých ploštěnek. Ty se začnou rozkládat a v akváriu se pak začne hromadit čpavek, který je pro krevetky také velmi nebezpečný.

 OIP (1)

Mechanické odstranění ploštěnek pomocí pastí je velmi snadné.

1.Do pasti vložte krmivo pro krevetky nebo akvarijní rybky. Nejlepší potraviny obsahující živočišné bílkoviny, například: krevetky King Protein.

2.Před vypnutím osvětlení ponořte past do akvária.

3.Ráno vylovte past z akvária a vyjměte krevetky z pasti.

4.Dvě hodiny před zhasnutím světla vložte do pasti nové krmivo a past opět umístěte do akvária.

5.Postup opakujte, dokud nebude množství vylovených rybek výrazně nižší než na začátku. 

Po dokončení fáze mechanického odstraňování začneme s chemickým odstraňováním ploštěnek.

Chemické odstranění planárie

Nejznámějším a nejpoužívanějším přípravkem na odstranění planárií je jistě NO PLANARIA od společnosti Genchem. Nejedná se o žádnou směs chemikálií, ale o koncentrát betelové palmy, která je pro ploštěnky smrtelně nebezpečná. Velkou výhodou tohoto přípravku je, že na rozdíl od mechanického odstranění dokáže NO PLANARIA zlikvidovat všechny ploštěnky. Naopak nevýhodou je, že zabíjí i šneky, které je třeba před aplikací z akvária odstranit a nepouštět je pár dnů zpět.

Použití Genchem NO PLANARIA

 OIP

NO PLANARIA obsahuje v balení dávkovací lžičku. Dávkování vody musí být přesné a je třeba se vyvarovat předávkování. Na úvod bych rád upozornil, že mnoho akvaristů uvádí objem svého akvária nesprávně. Máme-li například akvárium o rozměrech 30x30x30 cm, neznamená to, že má 27 litrů. Je třeba odečíst výšku substrátu, rozdíl mezi hladinou vody a horní částí akvária a objem dekorací a techniky, které jsou v akváriu.  

Dávkování:

- První den – jedna polévková lžíce na 50 litrů vody v akváriu.

- Druhý den – ½ polévkové lžíce na akvárium 

- Třetí den – ¼ polévkové lžíce.

- Čtvrtý den – výměna 40-50 % vody. 

- Můžeme použít uhlíkový filtr

- Po 7 dnech - 20% výměny vody

Jakmile jsou ploštěnky mrtvé, vezměte hadici nebo odpěňovač a odstraňte jich co nejvíce, abyste zabránili zvýšení obsahu čpavku v akváriu. Je možné, že budeme muset léčbu za 3 týdny zopakovat, abychom odstranili z vajíček vylíhlé ploštěnky. Planárie neumírají okamžitě, může to chvíli trvat.

Doporučuji nekrmit krevety po dobu 5 dnů po první aplikaci přípravku NO PLANARIA.