Caridina Serrata krevety. Vše co potřebujete vědět o jejich chovu

Caridina serrata je jedním z nejnověji vyšlechtěných druhů krevet, přestože byla v přirozené podobě objevena již v roce 1860.

Historie druhu Caridina serrata

Druh Caridina serrata byl poprvé objeven na ostrově Hongkong v roce 1860. Od té doby nebyly tyto krevety nalezeny nikde jinde. Jsou endemické pro Hongkong, což znamená, že se ve volné přírodě nevyskytují na žádném jiném místě. Jejich chov a rozmnožování začalo mnohem později než v případě Caridina cantonensins. V současné době se dostávají stále více do povědomí chovatelů, a to především díky snadnému chovu a skutečnosti, že se postupně podařilo vyšlechtit první stabilní barevné varianty této krásné krevety.

caridina serrata

Chov Caridina serrata

Na rozdíl od krevet Caridina cantonensins a tchajwanských krevetek je Caridina serrata mnohem méně náročná na chov a parametry vody. Caridina serrata nepotřebuje k chovu PH nižší než 7, což znamená, že k jejich chovu nepotřebujete aktivní substrát. Krevetky Caridina serrata lze chovat jak na aktivním, tak na pasivním substrátu, protože jim vyhovuje PH vody mezi 6 a 8.

Chov krevetek Caridina serrata v akváriích a jejich křížení netrvá zdaleka tak dlouho jako u jiných druhů krevetek. Nevýhodou je, že v současné době neexistuje tolik barevných variací jako u krevetek rodu Neocaridina a ostatních krevetek rodu Caridina. Na druhou stranu je to i výhoda, protože potomci si udržují stabilní zbarvení, a proto není tolik nutná selekce.

Chování

Krevetky Serrata jsou stejně jako většina trpasličích krevetek neagresivní a z pozorování je patrné, že jsou v akváriu o něco aktivnější než krevetky rodu Caridina cantonensina.

Rozmnožování

Krevetky Caridina serrata se za vhodných podmínek snadno množí. Tyto krevetky se kříží s jinými krevetkami rodu Caridina. Naopak se nepáří s krevetami rodu Neocaridina.

Parametry vody

Jak jsme uvedli výše. Krevetky Caridina serrata jsou naprosto nenáročné na parametry vody. PH vody jim vyhovuje v rozmezí 6 až 8, GH vody 4 až 10, KH vody 0 až 5, teplota vody 18 až 24 stupňů.

Jak je z těchto parametrů patrné, krevetky Caridina serrata skutečně snášejí velmi široký rozsah hodnot vody, a proto ve většině případů není nutné používat reverzní osmózu. Stejně jako u všech ostatních druhů krevet, pokud si chceme být stoprocentně jisti, že jim poskytujeme tu nejlepší péči, doporučujeme samozřejmě používat vodu s reverzní osmózou a remineralizační solí.

 

 

 

Krmení

Krmení je naprosto shodné s ostatními druhy krevetek. Doporučujeme používat standardní krmiva pro krevety. Stejně jako u ostatních druhů je obzvláště důležité střídat krmivo a dodržovat zásadu nepřekrmování.

Nejznámější druhy

Krevety Caridina serrata nejsou chovány tak dlouho jako Caridina cantonensins, ale přesto se chovatelům podařilo vyšlechtit několik základních barevných variant. Nejznámějšími variantami krevet Caridina serrata jsou:

  1. Caridina serrata - přírodní forma.
  2. Caridina serrata var. Tangerine Tiger - žlutá až oranžová barevná varianta s černými skvrnami.
  3. Caridina serrata var. Bloodshot - oranžová barevná variace s červenými skvrnami
  4. Caridina serrata var. Green Apple - zelené zbarvení karapaxu
  5. Caridina serrata var. Aura Blue - modrá forma
  6. Caridina serrata var. Red - červená barva

 

Vybavení akvária

Vybavení akvária je standardní jako u ostatních druhů krevet. Také jsme vypozorovali, že tyto krevety lépe snášejí přidaný CO2.